ZIN EN ONZIN VAN SKINCARE, DEZE DERMATOLOOG LEGT HET UIT
Weinig werelden zo verwarrend als die van de huidverzorging. Welke producten zijn een must en wat kun je beter laten staan?
Dr. Anne Margreet van Drooge is dermatoloog bij Gelre Ziekenhuizen en deelt haar expertise.
HUIDVERZORGING, DE BASIS
De eerste vuistregel van Van Drooge is een bekende. Hoe minder producten, hoe beter. Haar ideale basisroutine begint simpel: verwijder al je make-up. Als je hier weinig van draagt, is één simpele reiniger voldoende. Houd je wel van een flinke klodder foundation, haal er dan twee in huis: begin met een reiniger op oliebasis en reinig vervolgens nog eens met de mildere variant.
Daarna maak je de huid schoon, het liefst enkel met water en zonder hard te boenen. Scrubben raadt Van Drooge af. “Dit haalt al snel de hoornlaag van je huid af, het laagje dat je huid beschermt tegen invloeden van buitenaf. Je zou eventueel wel eens een exfoliant kunnen gebruiken, die werken wat subtieler. Veel mensen vinden die producten prettig, omdat het je huid achterlaat met een rode gloed. Het voelt goed gereinigd, maar eigenlijk is je huid op zo’n moment geïrriteerd. Zeep zou ik ook vermijden, dat werkt vetoplossend. Dat is helemaal niet nodig, want daar krijg je een drogere huid van. Ook als je huid van zichzelf wat vettig is; je huidtype zegt niets over de conditie ervan.”
CRÈME
Na het schoonmaken adviseert de dermatoloog een crème te gebruiken voor extra goede huidverzorging. “Nacht- of dagcrème maakt niet uit, het draait om wat jij prettig vindt om te gebruiken. Verzorgen met crème is wel een essentiële stap, want die zorgt ervoor dat je huid beter vocht vasthoudt. Het woord ‘moisturizer’ is eigenlijk misleidend, dat bestaat helemaal niet. Het vocht zit al in je huid. Je smeert het er dus niet in, met een crème zorg je er juist voor dat het niet uit je huid verdampt. Voldoende water drinken is hiervoor ook een aanrader.”
SPF
Een belangrijk element in een dagcrème is SPF. Steeds meer merken hebben een formule waar zonnebrand in zit, meestal factor 15 of 20. Heel goed, aldus Van Drooge. “Rimpels smeer je niet weg met een crème, maar met de juiste crèmes kun je wél een deel van huidveroudering voorkomen. Zon is daar de grootste veroorzaker van, naast roken. Dus ja, een dagcrème met SPF kan ik zeker aanraden. Zo heb je de bescherming zonder een extra stap toe te voegen aan je routine.”
Factor 15 of 20 is voldoende voor het grootste deel van het jaar, maar op zomerdagen met een hoge zonkracht is het verstandig om bij te smeren. “Als de crème eenmaal is ingetrokken kan je huid wel wat extra’s gebruiken, zeker als je buiten luncht of een wandeling maakt. Smeer dan elke twee uur bij met zonnebrand. Voor Nederland is factor 30 ruim voldoende.”
INGREDIËNTENLIJST
In principe kan elke huid het af met bovenstaande routine. Als je het gevoel hebt dat je huid toch meer hydratatie nodig heeft, zou je kunnen letten op de volgende ingrediënten: Niacinamide, Lipiden, Ureum en Hyaluron. “Deze kunnen ervoor zorgen dat de huid het vocht beter vasthoudt. Dit kan van pas komen in de winter, als je veel binnen zit met de verwarming aan. Je huid verdampt dan meer vocht, dus een extraatje kan prettig aanvoelen. Als je alleen een dag- of nachtcrème gebruikt, kan het ook al helpen om je huidverzorging uit te breiden naar allebei.”
Van Drooge noemt ook ingrediënten waar je beter weg van kunt blijven. Producten waar parfum of alcohol aan toegevoegd is, bijvoorbeeld. Maar ook vitamine A, of retinol, kan voor mensen met een gevoelige, droge huid te veel zijn. “Dit is een product dat de huid irriteert. Het stimuleert de doorbloeding, je huid zwelt er minimaal van op. Daardoor lijkt het alsof je rimpels minder diep zijn, een resultaat waar veel mensen voor vallen. Het resultaat is slechts tijdelijk. Dit geldt ook voor peelings: dit is een heel intensieve manier van behandelen. Je ziet er tijdelijk fris en blozend uit, maar eigenlijk irriteert het je huid.”
Bron: www.linda.nl